Over Gerda

Het begin

Gerda Visscher-van der Laan – na het behalen van (in 1970) het Coupeuse- en Leraressendiploma, ben ik gaan werken met een medestudent in Zwolle, bij een confectiebedrijf waar we dameskleding maakten voor onder andere Claudia Sträter, en een Couturelijn voor C&A. Ik merkte al snel dat ik daar niet zou blijven werken. Het was niet mijn ding. 300 dezelfde jurken of 100 dezelfde jasjes per week maken, en verantwoording te dragen voor het realiseren van elke opdracht binnen de gestelde tijd. Het Couture-werk was meer wat ik wilde gaan doen. Ik begon voor mijzelf en dat gaf veel voldoening.

Maison Kuiper

Blijven leren is in ons vak een vast gegeven. Na een jaar besloot ik te zoeken naar een plek waar ik dat kon. Ik kwam in Zeist te werken bij Maison Kuiper, waar ik mijn couturevakkennis heb kunnen verdiepen. Daar heb ik veel geleerd. De prêt-a-porter-collectie bestond uit kleding van Dior, Chanel, Pierre Cardin, Yves Saint Laurent, Hermès, Celine, etc.. De zomen van de rokken en jurkjes moesten op maat afgepast worden, want geen enkel stuk ging zo mee met de klant na aankoop.

Atelier in Zeist

Toen mijn kinderen werden geboren, besloot ik weer voor mijzelf te beginnen na een verblijf in de United States. In 1980 verhuisden we naar een huis met een tuin. De kinderen speelden buiten en ik kon op mijn atelier werken en was toch de hele dag bereikbaar.

Begin lessen

Ik kreeg een verzoek om les te gaan geven van een moeder van een vriendje van onze oudste. Ik had in mijn stageperiode gezegd dat, dat iets is, wat ik nooit wilde gaan doen. Destijds had ik 16- en 17-jarige pubers in de les en die waren weinig geïnteresseerd en hadden geen luisterend oor tijdens het overdragen van mijn kennis. Nu was er iemand die iets wilde leren. Dat werd de omslag in mijn idee.

Branchevereniging Modeambachten

Al jaren ben ik lid van de Branchevereniging Modeambachten. Vanuit deze vereniging worden, onder andere, technische dagen georganiseerd. Op deze landelijke dagen draait het om kennisoverdracht. Zo nu en dan deel ik hier wat van mijn eigen kennis en kunde, naast de workshops voor professionals die ik graag geef.

Kleur- & stijladvies

Net als de naailessen kwam Colours for You toevallig op mijn pad. Ik las er een keer iets over en heb toen meerdere kleuradviezen gefaciliteerd. Daarna koos ik er in 2000 voor om zelf de opleiding te volgen. Kleur- & stijladvies leek mij een natuurlijke uitbreiding op wat ik al deed binnen de couture. Tweejaarlijks is er bijscholing, zodat je als adviseuse up-to-date blijft. Het blijft leuk om te zien hoe verbaasd mensen zijn wanneer een kleur wèl goed bij ze past – of hoe een andere kleur die ze al tijden dragen, eigenlijk helemaal niet zo geschikt is voor ze. Je kunt met kleding zó veel. Daar maak ik mensen graag wegwijs in.

Nu

Nog steeds geef ik les, met enorm veel plezier, en dat alweer 35 jaar. Ook nu heb ik elk nieuw seizoen weer zin in mijn werk. Je bent van harte welkom met jouw vragen over couture.

Couturestuk: FEESTELIJK JASJE

Dit jasje heb ik gemaakt ter gelegenheid van mijn 40-jarig huwelijk. De zijden stof lag al enige tijd in de kast voordat ik besloot dit jasje ervan te maken.

De paarse gerimpelde bies heb ik gekozen om het jasje extra feestelijk te maken. Destijds ben ik ook in het paars getrouwd.

Het 3D borduurwerk geeft extra kleur en diepte aan de stof. De bloemetjes en blaadjes zijn eerst geborduurd op zijde, daarna uitgeknipt en individueel vastgezet met zoetwaterpareltjes en kraaltjes van peridot, amethist, bergkristal en smaragd. De 3D bloemetjes en blaadjes zijn aangebracht voordat het jasje werd gevoerd met zijde.

De individuele bloemetjes en blaadjes
De binnenkant van de paarse bies
De gerimpelde paarse bies

Neem contact op met Gerda

Stel je vraag over couture.

Telefoon werkt het beste; WhatsApp met een terugbelverzoek is ook mogelijk.

WhatsApp

Bekijk ook eens